ЈА ПАМЕТИТЕ РИСКА ОД СРЕЌНИ ЛУЃЕ – Нејзината ВЕЧНА ЉУБОВ беше овој актер – ПОЧИНАА еден по друг!

ЈА ПАМЕТИТЕ РИСКА ОД СРЕЌНИ ЛУЃЕ – Нејзината ВЕЧНА ЉУБОВ беше овој актер – ПОЧИНАА еден по друг!

Речиси и да нема човек кај нас што не ги обожава улогите на легендарната актерка Радмила Савиќевиќ.

Репликите на познатата Риска, ликот што го толкуваше во серијата „Среќни луѓе“ и денес се цитирани. Публиката најмногу ја памети по улогите на грижливи жени, мајки и баби.

Животот на оваа легендарна актерка го одбележа тешкото детство, но и љубовта кон колегата Божидар Савиќевиќ. Нивните чувства беа толку силни што не можеа долго да издржат еден без друг. Многумина истакнаа дека сценариото за најромантичниот филм можело да биде напишано врз основа на нивната приказна.

Тие се запознале во Крушевац, од каде подоцна заедно стигнале во Белград. Иако Божидар по професија бил забен техничар, тој во 1948 година се посветил на актерството и се придружил на сопругата на штиците што живот значат.

Тие се венчаа на 16 мај 1950 година и уживаа во хармоничен живот. Тие многу се сакаа и чекаа да прослават педесет години брак.

Во книгата „Првиот и последниот“ сведочеше ббратучетката на Радмила:

-Многу луѓе ја прашуваа како е можно таа љубов да трае педесет години, со ист интензитет, а таа рече: Мажот е свет и мора да се почитува. Лесно е да се разведеш, но голема работа е да се спаси бракот.

Теча беше од патријархално црногорско семејство, а тетка Рада многу ги ценеше свекорот и свекрвата, затоа што беше така воспитана. Божа беше многу приврзан за неа, ѝ возвраќаше внимание и љубов – се наведува во книгата.

Радмила играше за време на Втората светска војна и така остана во текот на животот – каде отиде таа, отиде и тој. Божидар и Радмила глумеле прво во Крушевац, потоа во Ниш и на крајот во Белград.

„Се сеќавам кога ми кажа како Рада ги пресекла сцените во Нишкиот театар, бидејќи во тоа време била многу љубоморна“, вели авторот на книгата.

„Беше неверојатно духовита, имаше многу добра меморија и беше токму она што би рекле во Црна Гора: жена. Лаф жена“, опишува во својата книга Наташа Мијушковиќ, на која легендарната глумица и беше вујна.

Омилената актерка славата ја стекна играјќи ги улогите на мајки и баби, но немаше среќа да стане родител во приватниот живот. Затоа таа и нејзиниот сопруг ги прегрнаа сите деца во фамилијаат и се грижеа за нив.

Сопругот на Радмила Савиќевиќ бил во лоша здравствена состојба, поради што се пензионирал предвреме, а таа го чувала и му помагала да ја види староста. Кога почина во 2001 година, неутешниот Божидар повтори само едно: „Како ќе продолжам без мојата Рада“.

Тој преживеал само една година. Тие денеска заедно почиваат во Алејата на заслужните граѓани на Новите гробишта во Белград.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *