Ова име е најчесто во светот: До 15 век било ,,забрането” а денес гордо го носат голем број македонки

Ова име е најчесто во светот: До 15 век било ,,забрането” а денес гордо го носат голем број македонки

До 15 век, ова име било забрането да се користи како прво име.

Едно од најчестите имиња во светот и кај нас е забрането во 15 век, а денес повеќето жени го носат со гордост.

Како име на мајката на Исус, името Марија симболизира чиста и длабока љубов. Во оригиналниот хебрејски јазик името е Миријам, а нашата форма е Марија, име изведено од латински.

Самото значење на името Марија не е со сигурност разјаснето. Според новото толкување, името е изведено од египетското „mry“, што значи „сакана“ или „сакана од Бога“.

Според постарите толкувања, името потекнува од хебрејските „мир“ (горчливо) и „џем“ (море), така што значењето би било „горчина на морето“. Но, поради големата почит кон Богородица, ова име било забрането да се користи како прво име до 15 век. Во тоа време за симбол најмногу се избирало името Марија.

Името Марија е застапено во сите земји од Европа, Северна и Јужна Америка и делови од Азија. Во Шпанија и во латинскиот дел на Америка се издвојува богатиот репертоар на женски имиња инспирирани од култот на Мајката Исусова. Од ова произлегоа таканаречените маријански имиња.

Во текот на 20 век, името Марија е најчестото шпанско женско име – речиси 30 проценти од Шпанците се нарекуваат Марија. Ова име често се појавува во врска со други имиња: Ана Марија, Марија Магдалена и слично.

Други форми на ова име се Маријела, Маријета, Марика, Маруша, Маша, Мија, Мајда, Марта, Мина и така натаму.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *