МНОГУ ВАЖНО! Ако скенирате сметки, ОВА мора да го знаете!

МНОГУ ВАЖНО! Ако скенирате сметки, ОВА мора да го знаете!

За три години, колку што се спроведува мерката МојДДВ, Управата за јавни приходи, на сметките на корисниците на апликацијата, исплати 4,2 милјарди денари, или близу 68,3 милиони евра.

Тоа се сериозни средства преку кои директно се подобруваат семејните буџети, се влијае врз зголемување на бројот на издадени фискални сметки, и намалување на сивата економија. Ова го истакна директорката на УЈП, Сања Лукаревска.

„ Поддршката од граѓаните е од исклучително значење, во таа насока, сакам да информирам дека, од наредната година се зголемува лимитот за скенирани сметки од 1.800 денари на 2.100 денари за тромесечје по корисник.

На годишно ниво, секој корисник може да добие 8.400 денари како поврат на дел од средствата за скенираните фискални сметки. На овој начин даваме дополнителен стимул и кај граѓаните и кај компаниите, едните да бараат а другите да издаваат фискални сметки. “ – истакна директорката Лукаревска.

Лукаревска појасни дека апликацијата во 2019 година, стартуваше со 212 776 корисници а денеска има семејство од 460 илјади корисници, истата ја кориситат граѓани од 15 до 98 години. А додаде и дека жените се поголеми поддржувачи на оваа мерка.

Во моментов, како што реќе директорката на апликацијата се регистрирани 245 924 жени и 212 598 мажи. А статистиката покажува дека, најмногу скенирани сметки има од бензински пумпи, мали и големи маркети, аптеки, продавници за облека и бела техника.

Штип, Валандово, Битола, Скопје, Гевгелија, Кочани, Неготино, Велес, Кичево и Прилеп, се градовите од каде потекнуваат топ 10 граѓаните кои имаат скенирани најмногу фискални сметки.

„Согласно администрирањето на УЈП, гледано по региони, на територија на Р.Д Скопје скенирани се 259 милиони фискални сметки.

На второ место е територијата која е во надлежност на Р.Д Штип со 112,2 милиони скенирани сметки, Р. Д Битола со 107,6 милиони скнирани сметки, на теритирија на Р.Д Прилеп скенирани се 93,5 милиони фискални сметки, веднаш по нив следуваат Р.Д Тетово, со скенирани 58,4 милиони и Струмица со 58,2 милиони скенирани сметки.

Поделено по старосна структура, 1 808 граѓани до 18 годишна возраст скенирале 1,4 милиони сметки. Додека 90 829 граѓани се на возраст од 19-30 години и тие скенирале 113,2 милиони фискални сметки. 118 085 регистрирани корисници се на возраст од 31-40 со скенирани 177,3 милиони сметки, а 176,9 милиони фискални сметки скенирале 104 695 граѓани на возраст од 41-50 години.

104 695 граѓаните на возраст од 51-60 години скенирале 121,4 милиони фискални сметки, додека 75 527 граѓани со над 61 година и скенирале 98,7 милиони фискални сметки во тек на овие три години.“ – појасни Лукаревска.

Апелираше до оние граѓани кои сеуште не се регистрирале на апликацијата да се регистрираат, а граѓаните кои се корисници на МојДДВ, редовно да ги ажурираат промените на своите податоци на апликацијата Мој ДДВ, посебно тоа е важно за оние граѓани кои во изминатиот период имале промена на трансакциски сметки, навеле туѓа трансакциска сметка или број на платежна картичка.

Пратениците дадоа зелено светло за измените и дополнувањето на Законот за враќање на дел од ДДВ-то на физичките лица, напиша на социјалните мрежи Сања Лукаревска, директорката на Управата за јавни приходи.

Со оваа измена, како што дополнува Лукаревска, се овозможува зголемување на прагот на поврат на дел од ДДВ-то од 1.800 на 2.100 денари за едно тромесечје.

„Првите зголемени суми, корисниците на апликацијата #МојДДВ ќе ги добијат со исплатите во мај за скенираните фискални сметки во периодот јануари – март 2023 година“, потенцира во напишаното Лукаревска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *