Анализа на умот на момчето-убиец-Реалноста зад маската на „малиот генијалец“: Грозоморен детаљ му дозволува да убие без каење

Одличен ученик со многу воннаставни активности. Гордоста на мама и тато, „малиот гениј“, како што го нарекуваа. И навистина, начинот на кој момчето убиец го испланирал масовниот масакр во основното училиште „Владислав Рибникар“ сугерира дека тој е натпросечно интелигентна личност: направил план на училиштето, список на врсници кои се „основни мети“, молотови коктели… Избрал токму оружје од колекцијата на татко му и времето на нападот кога неговото одделение VII/2 е најблиску до влезот на училиштето, а училишната полицајка е далеку. Дали сето тоа, со само 13 години може да го направи некој ко не е далеку над просечното, кој не е „злобен гениј“?

Реалноста зад маската на генијот: Психолошки профил на момчето убиец

Извор на српски „Блиц“ близок до истрагата вели дека не е се како што изгледа на прв поглед. Тој изнесува шокантно тврдење: според сè што досега знаеме, момчето убиец е, всушност – интелектуално просечен!

– Нема гениј, како што е наведено. Можно е поради тоа да му пречеле другите во класот, затоа што морал, на пример, да вложи повеќе труд за да го постигне успехот на една од неговите жртви или да ги задоволи неговите родители кои, според се што знаеме, барале од него беспрекорен успех. Може да се каже дека е воспитан спартански – вели изворот на „Блиц“.

Притисок од амбициозни родители: Дали е ова изворот на проблемот?

Според „Блиц“, родителите на момчето-убиец биле многу горди на својот „мал генијалец“, како што го нарекувале, бидејќи покрај обврските во елитното училиште, тој одел и на бројни воннаставни активности. Зборуваше странски јазици, одеше во актерска школа, музичко училиште, спортуваше, победуваше на градски натпревари, беше одличен ученик.

Дали толкавиот притисок од хиперамбициозните родители остави трагични последици врз психата на момчето убиец? Ова го поткрепува неодамнешната изјава на Мина Зиројевиќ, член на Советот на родители во ОУ „Владислав Рибникар“. Зиројевиќ изјавила дека, според она што можела да го слушне од учениците кои го познавале момчето убиец, било забележано дека тој е натпреварчувачки настроен и дека се расправал малку со деца кои можеби биле подобри од него во некој предмет.

-Сега се зборува дека токму тоа е причината и дека никој не го малтретирал од таа смена – изјави тогаш Мина Зиројевиќ.

Се претпоставува дека нема вродени физички аномалии во мозокот

Момчето убиец е во изолација на клиниката. Во такви случаи, иако овој е тешко да се спореди со кој било друг, обично има тројца експерти во тимот за набљудување. Изворот на „Блиц“ вели дека практиката е да се спроведе цела батерија експертиза и дополнителна дијагностика, како што е, за пример и лаички кажано, анализа на структурата на централниот нервен систем со помош на скенер. Сепак, се претпоставува дека момчето убиец нема вродени физички аномалии. Досега од сигурни извори дознава Блиц дека момчето убиец не покажува каење. Ладен е и мирен, не барал да контактира со никого, ниту пак го интересираат родителите. Неговите единствени преокупации се содржани во две прашања што ги поставува: „Кога ќе излезам?“ и „Какви се последиците од она што го направив?“.

Мистеријата на суперегото на момчето убиец: Отсуството на вина и каење

Врз основа на овие информации, експертите цврсто веруваат дека момчето убиец поради некоја причина нема формирана важна компонента на личноста, таканареченото суперего.

Според теоријата на Зигмунд Фројд, основачот на психоанализата, суперегото е етичка компонента на нечија личност која на предметната личност му дава морални стандарди врз основа на кои се однесува. Суперегото се развива најмногу во првите пет години од животот на детето, како реакција на казнување или одобрување од страна на родителите. Во тој процес, детето ги апсорбира моралните стандарди на родителите, традициите на семејството и општеството во кое расте и во него се формира суперего кое ја контролира агресијата и другите општествено непожелни импулси.

Кога детето има соодветно развиено суперего, тој чувствува вина или вознемиреност кога ги прекршува етичките стандарди поставени од неговото суперего и има потреба да се искупи за направените грешки. Ништо од тоа не постои со момчето убиец. Тој не се чувствува виновен и згора на тоа, со нетрпение го чека моментот кога ќе биде пуштен од клиниката, а мислел дека тоа треба да се случи во секој момент. Не добива ни седативи затоа што е сосема мирен. Не му требаат!

– Нема чувства, освен за себе и за своите потреби – вели изворот на „Блиц“.

Можност за повторување на делото: Висок ризик во иднина

Изворот на „Блиц“ наведува дека сето тоа укажува на огромен ризик момчето убиец да го повтори истото или слично злосторство, доколку има можност.

– Никој не може да го исклучи тој огромен ризик – вели упатен во случајот за Блиц.

Последици и потенцијална терапија: Каква е иднината на момчето убиец?

Засега не се знае точно каква терапија ќе му биде дадена на момчето убиец, ниту пак каде долгорочно ќе биде сместено, но извесно е дека оваа одлука нема да биде донесена деновиве. Во оптек се неколку варијанти, а единствено сигурно е дека во ниту една нема шанси да биде вратен на училиште.

Соговорникот на „Блиц“ вели дека момчето убиец не може да оди во затвор бидејќи масакрот го извршил на само 13 години и се смета дека не е кривично одговорен. Но, може да му биде одредена медицинска мерка на лекување во некоја од специјализираните здравствени установи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *