БОЖЈОТО ЧУДО ВО ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА: Секоја година на Денот на Богородица во храмот доаѓаат сто змии отровни, не допираат луѓе – а приказната зад ова е НЕВЕРОЈАТНА

БОЖЈОТО ЧУДО ВО ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА: Секоја година на Денот на Богородица во храмот доаѓаат сто змии отровни, не допираат луѓе – а приказната зад ова е НЕВЕРОЈАТНА

Чудо со змии на празникот Успение на Пресвета Богородица.

Секоја година во август на грчкиот остров Кефалонија се случува нешто неверојатно: на празникот Успение на Пресвета Богородица, храмот на селото Маркопуло е полн со необични луѓе – топлокрвни змии. Отровни, но на овој ден не се штедат. Напротив, тие сакаат да „разговараат“ со луѓето.

Сликата е навистина необична: змии завиткани во нараквица на зглобовите на верниците, други на икони на Богородица и Распетие, на просферичното Можете да ги видите и на Евангелието, кое го држи свештеникот во рацете за време на светата литургија .

Змиите слободно лазат меѓу луѓето за време на богослужбата и никој не се плаши од нив.

Имаат мал крст на главите. Обликот на нивниот јазик е исто така премногу дебел, а сивата кожа е кадифена на допир. Кога ќе помине денот, како со магија, змиите исчезнуваат. Каде одат и од каде доаѓаат останува мистерија до ден-денес

Појавата на „свети змии“ во оваа црква не е случајна.

Според локалниот мит, на ова место се наоѓал женски манастир, кој бил опкружен со пирати во 1705 година. Локалните калуѓерки станаа очајни да ѝ се помолат на Богородица.

Тие се собраа околу олтарот и ја молеа Богородица да ги спаси, претворајќи ги во птици или змии, да летаат или да ползат, оставајќи ги нивните тела чисти.

И Свети помогна – кога пиратите ја скршија капијата и упаднаа во просториите, наместо калуѓерката видоа многу змии. Преплашени побегнале до бродот и го напуштиле островот.

Оттогаш, секоја година на празникот Успение на Пресвета Богородица, „Бивиците змии“ се спуштаат од планините до иконата на Богородица, „учествувајќи“ заедно со верниците во празнувањето на оваа најзначајна В. христијански празник.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *