Вонредна временска прогноза на Славчо Поповски: Ќе наврне до еден метар снег за време на викендот во делови на Балканот!

Целиот текст во продолжение после рекламата.

ЦЕЛАТА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА НА СЛАВЧО ПОПОВСКИ ОБЈАВЕНА НА МЕТЕО АЛАРМ ПРОИТАЈТЕ ЈА ВО ПРОДОЛЖЕНИЕ.

Вистинското пролетно време кое владее низ целиот Балкан ќе го прекине вистинскиот зимски циклон кој за време на викендот ќе го зафати регионот (Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора). Циклонот ќе биде со центар над Џеновскиот Залив.

На планинските места во овие Балкански држави локално се очекува и до еден метар снег (100 цм), особено во Црна Гора.

Снег ќе има и на пониските места (градовите), понекаде и над 30 цм снег.

Температурите ЗНАЧИТЕЛНО ќе се намалат а сето ова ќе биде проследено и со силен студен северен и североисточен ветер (на Јадранското море СИЛНА БУРА).

На нашите граѓани кои планираат за време на викендот, како и на самиот почеток од следната седмица да патуваат во овие Балкански држави им препорачуваме да бидат КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ.

Не се исклучува можноста и за локално НЕВРЕМЕ и ПОПЛАВУВАЊА.

Во Македонија овој зимски и МНОГУ СТУДЕН бран нема да пристигне, што значи дека нема да ја зафати нашата држава,

температуритe на самиот почеток на следната седмица ќе опаднат и кај нас, но се работи за не многу големо опаѓање на истите.

Се очекува дожд во градовите а можност за снег според последните анализи ќе има само на високите планини.

Понатаму во деновите пред нас следуваат нови и обновени анализи околу овој циклон кој ќе го зафати Балканот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *