Мојата 3 годишна ќерка ме праша – “Знаеш ли зошто му требало на Бог толку време да ти даде бебе? ” тогаш рече – “Јас го знам одговорот”

Знаеш ли зошто на Бог му требаше толку долго да ти даде бебе?“, праша таа. Зборовите што излегоа од нејзината уста тотално ме погодија. Како може тригодишно дете да го знае ова?

Јас боев во гаражата, а таа црташе виножито со креди на бетонот кога рече „Мило ми е што Бог те даде за мајка“.

Не бев подготвенa за такво нешто. Прашав „Што?“, само да не сум слушналa правилно. Таа се обиде да го каже тоа повторно, но зборовите овој пат беа малку почудни, а таа рече нешто како: „Среќна сум што си мојата бог мајка“.

Солзи ми ги наполнија очите.
Потоа се помоли: „Боже, ти благодарам што ми ја даде мајка ми. И благодарам (не го разбрав овој дел). И благодарам што ми направи појадок. И благодарам што направивте шпагети од тиква (бискоти). Се надевам дека ќе бидат вкусни. Мислиш ли, Боже, дека ќе бидат вкусни?’

Потоа ги отвори очите и продолжи со цртањето со креда. Додека очите ми се наполнија со солзи, грутка ми дојде до грлото. Од каде дојде тоа?

Таа има 3 години и не знаев дека нејзиното мало срце може да собере толку голема благодарност. Или дека само ќе излета од неа, во тој суптилен момент во гаражата. Или дека ќе му благодарат на Бога, гласно, за мене.

Таа обично не сака ниту да се моли гласно, дури и кога јас ја охрабрувам. Но, денес почувствува нешто во себе.

Нешто прекрасно.

Нејзиното мало срце има многу повеќе љубов отколку што мислам.

Нејзиниот мал ум не е толку мал како што мислам. Таа размислува многу подлабоко отколку што очекувам.

„Ти благодарам, Села“, реков насмевнувајќи се. „Многу сум среќен што Бог те даде за ќерка.

Веднаш ќе ја гушнев да не ми беа рацете со бела боја и да немаше толку ѓубре на подот меѓу нас. Ги бојадисав фиоките и некои стари столчиња.

„ДАЛИ МОРАШЕ ДА МЕ ЧЕКАШ ДОЛГО, МАМО?
„Дали требаше долго да ме чекаш, мамо?“, праша таа. (Ја кажав нејзината приказна многу пати, но таа сакаше да ја слушне повторно.)

Го прегазив ѓубрето на подот и и пријдов. „Да“, реков. „Постојано и повторно му се молев на Бога за бебе. Но не ми даваше долго време“.

„А кога тато и јас дознавме дека си во мојот стомак, бевме многу среќни!“ ѝ реков.

„Знаеш ли зошто на Бог му требаше толку време да ти даде бебе?“, праша таа.

„Не, душо“, реков. “Не знам.”

„Знам зошто“, рече таа.

„Зошто?“ прашав.

„Затоа што… затоа што тој ме создаде мене“, рече таа.

Затоа што тој ме создаде мене.

Гледав во нејзините длабоко сини очи, кои како да знаат нешто од друг свет, а нејзината руса коса дуваше на ветрот. И во тој момент таа изгледаше како да има илјада години.

Затоа што тој ме создаде мене.

Тој одговор беше доволен. И срцето ми беше исполнето со оваа вистина: „Секако дека е. Се разбира, тоа е она што Тој го правеше, драга моја“.

Затоа што сега кога ја познавам и кога знам колку е посебна, дури сега има смисла што толку долго траеше. Не знам што правеше Бог таму горе.

Има нешто што ми изгледа дека поминала долго време во Божјиот скут пред да дојде во мојот. Речиси како небото да не сакаше да ја пушти.

Селах.

И ова во солзи ви го кажувам, за сите кои се неплодни…

Кои ги чекаат вашите молитви за бебиња да бидат одговорени.

Кои се молат секој ден Бог да ти даде бебе. Да ти дадам живот.

НЕ ЗНАМ ЗОШТО ТРЕБА ТОЛКУ ДОЛГО.
Не знам дали некогаш ќе ти даде дете во утробата, или преку згрижување, или преку посвојување.

Како и да е… ако го чекате сега, и ако не знаете зошто трае толку долго.

Можеби тоа е затоа што Бог, Творецот и Дарител на животот и сите живи суштества… се уште е во процес на создавање на вашето дете.
Не можеме ни да замислиме што се случува на небесата, на невидливото, и што, или кого Тој создава.

Неговите патишта не се како нашите. Неговото време не е како нашето.

А можеби полека се движи и одзема многу време… тоа е затоа што обликува нешто прекрасно и неверојатно… не можете да избрзувате.

ТОЈ Е ВО ПРОЦЕС НА СОЗДАВАЊЕ УМЕТНИЧКО ДЕЛО
И можеби еден ден мало парче уметност ќе застане пред вас и ќе ви каже „Знам зошто Бог требаше толку долго да ти даде бебе“.

И ќе речете: “Зошто?”

И ќе каже: „Затоа што… затоа што ме создаде“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *