НЕ ЈА ФРЛАЈТЕ ВОДАТА ВО КОЈА СЕ ВАРАТ КОМПИРИТЕ, ТАА Е СУВО ЗЛАТО ЗА ЗДРАВЈЕТО: Ја ублажува болеста што ја има речиси секој човек

НЕ ЈА ФРЛАЈТЕ ВОДАТА ВО КОЈА СЕ ВАРАТ КОМПИРИТЕ, ТАА Е СУВО ЗЛАТО ЗА ЗДРАВЈЕТО: Ја ублажува болеста што ја има речиси секој човек

Има бројни придобивки за телото.

Откако ќе ги излупиме компирите, обично брзаме што побрзо да ја истуриме водата во која се варени. Сепак, откако ќе го прочитате овој текст, добро размислете дали ќе го повторите тоа, бидејќи водата во која се вареле компирите може да биде многу корисна за здравјето.

Се пие за смирување на кашлицата, но може да се користи и за вдишување при настинка. Исто така, приврзаниците на традиционалната медицина советуваат да се зема вода во која се варени компири во случај на физичко и психичко преоптоварување, бидејќи го ублажува заморот и стресот.

Исто така, се препорачува да се користи за отстранување на калуси на кожата на рацете и за изедначување на тонот на кожата.

Ако одлучите да ја пробате водата во која се вареле компирите, не заборавајте дека овој лек има контраиндикации. Затоа, луѓето со нетолеранција на компири, ниска киселост на желудечниот сок, дијабетес и низок крвен притисок треба да ја избегнуваат оваа течност.

Како да изберете компири?

Треба да го изберете вистинскиот компир за не само да користите квалитетен производ, туку и да подготвите здрава и ефикасна течност.

Треба да бидат униформни по боја и прилично цврсти. Ако најдете зелена дамка, не го купувајте. Тоа може да значи дека компирот е погрешно складиран, а во нив се акумулирала штетната материја соланин.

Купете млад компир, тие имаат тенка кора што лесно се лупи. Ако на кората се појавила влага, тоа значи дека може да има зголемена содржина на нитрати.

Статиите на нашиот ПОРТАЛ се исклучиво за ваше информирање ЗА БИЛО КАКОВ ЗДРАВСТВЕН проблем задолжително да се КОНСУЛТИРАТЕ СО ЛЕКАР!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *