Лукаревска со УБАВИ вести за СКЕНИРАЧИТЕ на фискални сметки: Еве за што се работи!

Лукаревска со УБАВИ вести за СКЕНИРАЧИТЕ на фискални сметки: Еве за што се работи!

Управата за јавни приходи со посредство на Министерството за финансии ги поднесе измените за мерката „Мој ДДВ“ за скенирање на фискални сметки со кои се

предвидува зголемување на износот што им се дава на граѓаните за поврат на данокот на додадена вредност (ДДВ) и тие сега се во собраниска процедура,

потврди директорката на Управата за јавни (УЈП) приходи Сања Лукаревска.

– Веројатно предлогот треба да дојде на редовна седница, бидејќи сега се дискутира за реконструкција на Владата. Кога ќе заврши овој процес, би требало да биде на дневен ред и да го види светлото на денот.

Штом таму се донесе таа измена ќе го адаптираме системот и врз основа на тоа ќе враќаме повеќе кај граѓаните, рече Лукаревска.

Преку апликацијата „Мој ДДВ“ граѓаните имаат можност со скенирање на фискалните сметки да им се врати дел од ДДВ што го платиле за купување на производи.

Досега тие на секои три месеци можеа да добијат поврат на ДДВ во максимален износ од 1.800 денари, а со измените ќе можат да добијат до 2.100 денари на три месеци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *