„КОГА МАЈКА ЌЕ НАТЕПА ДЕТЕ, МУ СЕ СЛУЧУВААТ УЖАСИ ВО ГЛАВАТА“: Психолог советува како да ги казните децата без да ги тепате

„КОГА МАЈКА ЌЕ НАТЕПА ДЕТЕ, МУ СЕ СЛУЧУВААТ УЖАСИ ВО ГЛАВАТА“: Психолог советува како да ги казните децата без да ги тепате

Рускиот психолог Михаил Лабковски се залага за разумно родителство кое не вклучува тепање и заплашување деца.

Михаил Лабковски е познат семеен психолог кој тврди дека децата никогаш не треба да се тепаат. Според него, нема пострашна работа од тоа мајка да тепа дете .

„Кога сме во состојба на стрес, на пример, закана „ ни виси над глава“, ни се потсмеваат или ни предизвикуваат физичка болка – во крвта се ослободува група на таканаречени глукокортикоидни хормони. Тоа се „стрес хормони“ кои се одговорни за реакцијата на нападот“

Овој процес е доста сложен и влијае на телото долго време. Затоа овие хормони не се ослободуваат во крвта кај децата во присуство на нивните родители (особено мајката) . Така, природата го штити телото на детето во развој од дополнителен стрес.

Ако самиот родител стане извор на стрес, тогаш детето нема да го сфати тоа насилство како опасност . Со други зборови, нема стрес, тоа му е „нормално“, се е во ред, ТАКА МОРА ДА БИДЕ затоа што доаѓа од неговите родители .
Што мислите, каква личност ќе порасне вашето дете кое уште од мали нозе верува дека НАСИЛСТВОТО И АГРЕСИЈАТА се НОРМАЛНИ?

И што ќе се случи ако детето дојде во контакт со реална закана од возрасен?
Ќе ти одговорам од психолошка, а не од физиолошка гледна точка. Постојат две сценарија: детето ќе стане агресор или жртва.
Да се ​​тепа дете значи да се скрши неговата верба во животот“.

Доколку е неопходна некаква форма на казнување, Лабковски советува да разговарате со детето со нормален тон и да не му викате , а дури и ако направило нешто лошо, тонот да биде нежен, но цврст. Казната не мора да биде придружена со викање, гневни гестови и луто лице. Тој истакна какви казни се прифатливи според него.

„Мислам дека е сосема прифатливо да му се ускратат на детето играчки, уреди или други материјални работи или да оди на забавен настан. „Она што не е во ред е да му се забрани свеж воздух или да се стави во домашен притвор“, посочи тој.

Психологот нагласува дека во семејството има солидарност, односно дека мајката и таткото не треба да имаат несогласувања и подеднакво да ги казнуваат сите деца. Во спротивно, едното дете ќе сфати дека може се, а другото ништо, што ќе доведе до манипулација.

„Родителите често мислат дека детето прави нешто намерно или од инает. Вистина е дека во 99 отсто од случаите децата прават некои работи ненамерно, односно без лоши намери . Ако казните дете без објаснување, во 90 проценти од случаите нема да извлече никаков заклучок од тоа“, заклучи тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *