УТРЕ Е ТОДОРОBA САБОТА: Верници, утрe наутро МОРА да јадете од оваа храна и да запазите важен ОБИЧАJ!

УТРЕ Е ТОДОРОBA САБОТА: Верници, утрe наутро МОРА да јадете од оваа храна и да запазите важен ОБИЧАJ!

Православните верници утрешната сабота ја одбележуваат како Теодорова сабота, бидејќи е посветена на Светиот великомаченик Теодор Тирон. Теодорова или Тодорова сабота секогаш се паѓа во првата сабота од Великиот Велигденски пост. На овој ден обичај е да се причестат верниците кои постат цела недела. Со него се поврзани многу необични обичаи.

Св. Овој светец се слави во регионот Таково, бидејќи се верува дека лекува епилепсија. Во тоа време селаните со болните одат во блиските манастири, палат свеќи и му се молат на светецот за здравје.

На овој ден во Шумадија се организираа коњски трки. Општо земено, во многу села се јаваат коњи и се прикажуваат низ селата. Србите, Македонците и Бугарите веруваат дека св. Тодор, во форма на ноќен јавач во текот на неделата на Тодор може да донесе болест и лудило.

На денешен ден во селата во источна Србија се приготвува жито, односно мелење, како и за секоја божиќна прослава. Се прави и колач на кој задолжително има украси во форма на коњ или потковица.

На тој ден се пали ѓубрето (за заштита, т.е. за здравјето на коњот и семејството, за почит кон демоните и како заштита од змии). Во сабота на Тодор жените не смеат да ја мијат косата, да не се пали оган во куќата (бидејќи демоните не сакаат чад), а децата мора да се капат пред коњските трки. По исклучок, по потреба и тој ден може да се капе детето, но во коритото со вода мора да се стави потковица.

Невестите на тој ден не смеат да се чешлаат поради змиите (бидејќи ги има во косата на коњот). Многу луѓе сè уште веруваат дека потковицата носи среќа. Култот на Тодор, како остаток од тракискиот коњаник, е присутен во Источна Србија, додека во другите делови речиси исчезнал.

Во лесковачките села Поморавље велат дека Марко на денот на Тодорица Краљевиќ го јава коњот на море. Еднаш годишно, непосредно пред крајот на зимата, во Тодорова сабота, се слуша звукот на коњот кој ја смрзнува крвта. Според традицијата, тоа се Тодорите – половина мажи и половина коњи, но тие не се кентаури.

Тие се зли и припаѓаат на најопасните митски суштества на овие простори. Нивниот водач е Тодор Велики. Ако излезете од дома по стемнување, што деновиве е нешто по 17 часот, ќе се слушнат коњите на Тодор како го растргнуваат секој што оди. Ова верување е живо и денес во Вршац.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *