Внуката почнала да и пее на бабата која не ја препознала, а нејзиниот одговор го расплакал целото семејство

Внуката почнала да и пее на бабата која не ја препознала, а нејзиниот одговор го расплакал целото семејство

Внуката почнала да и пее на дементираната баба која не ја препознава, а нејзиниот одговор го расплака целото семејство. Ова набрзо стана момент што никој во семејството никогаш нема да го заборави.

Деменцијата полека ги краде спомените и способноста за когнитивно функционирање. Луѓето со деменција можат многу да заборават и да изгубат чувство за времето. Лекарите предвидоа дека деменцијата ќе влијае на голем број луѓе во блиска иднина, но еден факт останува – музиката навистина лечи.

Истражувањата покажаа дека пеењето може да им помогне на сенилните пациенти малку да закрепнат, т.е. луѓето кои се сенилни и пеат заедно со некого се во подобра здравствена состојба од оние кои само го слушаат тоа пеење.

Слушањето пеење го активира десниот лобус на мозокот, а двете хемисфери на мозокот се активираат кај луѓето кои пеат.

Еве зошто внуката во приложеното видео и пее на својата баба која е потпрена на ќебиња и перници во болничкиот кревет во старечкиот дом. Внуката и рекла дека ќе и пее, а бабата одговорила дека едвај чека.

Таа почна да ја пее песната на Витни Хјустон „I Will Always Love You“. Бабата веднаш замолчела и почнала да гледа во внуката која емотивно ја изведувала споменатата песна.

Маѓепсана од песната, бабата кимнува со главата додека нејзината внука пее, па дури и ја нарекува своето бебе. Внуката има прекрасен глас и пее без инструментална придружба.

Таа ги смени зборовите на песната и пее: „О бабо, секогаш ќе те сакам, секогаш ќе те сакам“.

Баба почна да шмрка, и излезе солза. Тие споделија краток бакнеж, а бабата рече дека пеењето е „прекрасно“.

Погледнете ја оваа емотивна комуникација помеѓу две генерации кога една внука почнува да и пее на баба и. Ова набрзо стана момент што никој во семејството никогаш нема да го заборави.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *